Kepada adik2 yg keputusan SPM TERUK…

Ni kisah abg …
Dik, abg dulu pon SPM barai, tp abg tk mengalah, abg fikir, jika ilmu matematik, sejarah geografi ,sains ni semua abg tk pandai, mungkin ada kemahiran lain yg abg pandai…abg pernah kerja tanam pokok, welding pagar, niaga burger…tp bila abg kemalangan motosikal, abg tk bole kerja berat dah, jd mak abg sapot abg blajar komputer kat cosmopoint, supaya abis blajor nnti abg bole buat kerja2 kerani ke apa kat opis., tp dlm masa yg sama, abg blajar sambil2 software photoshop, illustrator. abis 2 tahun blajar, abg dpt kerja tukang edit gambo dgn company cina buat sighboard gaji rm1200..sambil2 tu abg blajor repair2 mesin printer yg bapak besor utk print iklan bilboard tepi jln tu. Setahun lebih abg kerja dpt simpan duit skit utk kawen.
2 tahun abg kerja situ, ada bos company jual mesin printer tu offer abg jadi technician printer .. Abg terima sbb dia offer gaji rm2500.. Alhamdulillah..1 tahun lebih abg kerja situ dpt beli keta wira 2nd hand dan dpt beli rumah di shah alam, masa tu murah rm147k je…suka kerja situ sbb abg dpt belajar repair mcm2 model printer dan abg mmg minat benda2 ketukangan ni, walopon dulu doktor pesan abg tk bole kerja berat.. Dlm tulang tangan & kaki ada besi titanium pasal tulang patah.
Pastu rezeki murah lg, rezeki anak kot, abg dpt offer jadi technikal manager company pembuat ink utk printer tu yg juga jual printer besor2 bapak. Boss tu offer gaji rm4000, phone line FREE, kad petrol no limit, kad TnG , company car.. Syukur alhamdulillah..dan keta wira abg jual..,
Pastu abg beli dslr.. Blajar sendiri kat internet dan selalu gi kenduri kawen blajor2 amik gambo. Weekday ttp kerja, cuma kerja abg ni tk perlu ada kt opis sentiasa..sbb kalo printer klien breakdown, abg gi tgok budak repair, kalo rosak major, abg yg kena handle..so byk masa abg terluang, abg blajar caner nk shoot gambo yg baik..1 tahun blajar sendiri, abg mula beranikan diri amik job weddng..
Now abg dah jadi wedding photographer yg dah boleh berdikari sendiri , abg berenti kerja manager tu tahun 2007 dan kini full time photographer.
Tanpa sijil SPM 7A, abg berjaya kawen, beli rumah dan terbaru, kereta kuning tu.. Beli dgn titik peluh sendiri dari duit amik gambo org kawen..nombor plate tk sempat nk tempah, pakai je la wyb1779..
Ingat la dik 7A bukan penentu masa depan..Allah pemberi rezeki kepada mu dan Dia beri dlm apa jua cara..doa dan tawakal sentiasa..dan jgn malas..
shazli sapardin
Shazlishots Images

Sumber: Facebook Shazli Shots

Comments

comments