rujukan anwar a. zaki

Kehidupan bergelar sebagai engineer nie takde la mewah extravagant. Nak tunjuk contoh dalam drama pun susah. Sebab kerja engineer nie tak seglamor “Suri Hatiku Mr Pilot”.

Nak kate hidup sesak pun tidak. Kalau manage dengan betul, gaji engineer nie, cukup. Tak mewah dan tak sengkek. Kerja engineer nie takde paid overtime. Jadi, kalau nak dapat lebih tue kena buat kerja lain after office hours. Nie juga sebab nak support hashtag #DuaKerja.

Bila kena GST, harga minyak naik, harga barang naik. Engineer tak terlepas kena semua kenaikan tue. Sebab, dia pukul rata. Tak boleh nak lari. Kena hadap jugak.

Sebab tue kita banyak dengar cerita kat media social dan media mainstream pasal kesempitan hidup rakyat tak kira golongan mana.

Cerita pasal gaji graduan tak cukup, nak mintak lebih.

Cerita pasal orang Penang terjun jambatan sebab kesempitan hidup.

Cerita pasal orang komplen kat kerajaan sebab kena catu semua bende termasuklah tak pasang lampu kipas tidor malam sebab nak jimat letrik, catu minyak motor, catu beras.

Cerita macam nie senang orang nak share dan jadi viral sebab mungkin ramai yang alami nasib yang sama atau ramai yang kesian.

Jadi tak guna kita sembang lebih-lebih dan acah-acah kasi jalan solution kalau kita sendiri tak alami dan tak pernah berada dalam keadaan sengkek macam tue.

Pada awal tahun 2017, saya bereksperimen dengan diri sendiri. Saya paksa diri ikat perut sebelum dapat gaji. Saya keluarkan sebahagian gaji yang masuk dan cuba survive dengan baki gaji yang ciput. Itu pun dah perit.

Awal bulan tue still ok lagi, sebab gaji baru masuk. Tapi dah mula fikir, macam mana nak buat duit nie boleh pergi jauh. Salah satu tactic ialah berjimat. Ini saya buat:

Monitor segala harga barang yang beli. Beli barang yang value for money. Yang nice to have, kena stop.

Makan sebab nak alas perut, bukan nak buntalkan perut. Order makan ikut harga, bukan ikut rasa. So, kalau tengok menu tue, tengok belah kanan sebab tue tempat tanda harga.

Tak perlu order air bila makan. Guna petua orang dulu-dulu. Minum air 1/2 jam selepas makan. Mase dah sampai pantry ofis, minumlah.

Bawak bekal.

Pikir cara paling economical bila keluar hujung minggu supaya boleh jimat duit minyak dan tol.

Entertainment untuk keluarga pergi tempat yang free. Public parks, library, hutan rekreasi, etc.

Tapi time nak buat experiment nie la banyak ujian yang datang.

Ade wedding yang kena jadi best man lah. Kena pulak time tue kasut yang biase guna dah koyak tepi. Nak beli baru, oh tidak. Kena lah korek kasut lame, nasib baik jumpe. Check tapak, ok, tapak tak hancur lagi. Guna Kiwi dan LOC. Baru RM 13. Kasut nampak macam baru.

Teknik berjimat nie kalau duduk kat KL nie tak boleh pergi jauh atau tahan lama.

Bila duit dalam account dah mula susut. Psychologically kita akan berubah. Dan ini yang saya belajar.

1. Fasa dada ketat

Bila duit semakin susut, saya rase macam dada kena himpit. Dada nak bernafas pun susah. Rase macam sesak. Hati rase risau.

Rase macam lemas padahal duduk atas darat. Same macam dalam cerita Titanic bila kapal tenggelam dan air mula naik. Saspen, oksigen sikit-sikit habis tapi tak boleh nak buat ape atau pergi mane. Memang seram.

Kekadang tue kena amik mase seketika untuk control pernafasan. Slowkan tarik nafas, tahan dan hembus slow slow.

Mase nie otak kita pun dok ligat berfikir, macam mana nak survive sampai hari gaji.

2. Fasa marah

Pelik jugak kan macam mane bila dah tak ade duit, kita jadi pemarah. Tapi itulah yang saya alami. Kita marah sebab kita tak tahu nak buat ape.

Kita marah kerana kita buntu.

Kita marah kenape kita buat diri kita jadi macam nie.

Kita akan marah bila nampak pembaziran. Contohnya, kalau anak-anak tak tutup lampu dan aircond dan biarkan jer. Atau bila tengok order makanan dan tak habis.

Kalau tengok suami dan ayah tetiba marah, mungkin salah satu sebab dia tengah tak ade duit.

Time nie kena banyak istighfar. Tapi banyak istighfar pun kita marah jugak. Ini antara fasa yang tak best yang saya alami.

3. Fasa faze out

Time nie kita dengar orang cakap macam dengar tak dengar je. Sebab kita tengah focus pasal maslah kita. Otak ligat fikir cara nak survive.

Kita rase macam nak bersendirian. Nak cari tenang. Dan tenang tue jugak lah yang susah nak dapat.

Kita dah tak kisah dengan orang lain. Kita dah tak kisah ape orang nak kata. This is about survival. This is my life and I have to take control of it.

4. Fasa acah-acah alim

Bila banyak ilmu kita kutip dari social media, kita akan kutip sekali ilmu-ilmu dan amalan untuk murah rezeki.

Antaranya baca surah al waqiah, solat dhuha, sedekah, istighfar, asma ul husna.

Jadi kita yang tak berape nak alim nie pun ikut la. Buat solat dhuha sebab mengharapkan rezeki yang melimpah ruah dan di bayar on the spot.

Memang tak berlaku langsung. Mengharapkan rezeki yang tak datang-datang.

5. Fasa rasa tiada manusia tak boleh tolong dan kebergantungan hanya pada ilahi

Bila kita dalam keadaan yang down dan at the bottom nie. Kita mengharapkan ade orang nampak dan hulurkan bantuan. Tapi memamg tak ade.

Kalau ade orang tolong pun sebab dengan ketentuan dan kehendak Allah.

Bila kita sedar yang memberi, yang control, dan yang berkuasa memberi rezeki ialah Allah.

Cara kita berdoa dan cara kita meminta kepada Ilahi pun berbeza.

Kita minta sebagai hamba. Dhuha kita bukan untuk meminta lebih rezeki tetapi lebih kepada tanggungjawab kita sebagai seorang hamba.

6. Fasa tenang tanpa wang

Saya rase ini antara benda yang ajaib saya alami. Duit dalam account maybank cuma tinggal RM 13.20.

Tapi muka masih boleh senyum. Hati tenang gembira. Ade rase, “I got this figured out”.

Ini antara anugerah rezeki paling besar saya dapat. Itu lah rezeki tenang. Tiada lagi rase dada ketat. Tiada lagi rase marah.

Lalu tengok makanan dan amik bau pun dah rase kenyang. Menghabiskan waktu lunch di kedai buku. Starve the ego, feed the soul.

7. Fasa rezeki datang tak di sangka-sangka

Rezeki Allah kan luas. Rezeki datang dalam pelbagai bentuk. Bila kita sengkek, kita akan appreciate the little things.

Bila ade member datang belanja makan breakfast, itu rezeki.

Bila makcik letakkan lebih meehon supaya kita dapat makan dua kali hari tue, itu rezeki.

Bila kita pergi dengar kuliah dan dapat ilmu baru, itu rezeki.

Bila kita pergi kelas belajar dari expert pasal what works, itu rezeki.

Bila kita dapat tahu anak kita selalu di pilih untuk baca ayat hafazan, itu rezeki.

Bila kita dapat kawan yang baik-baik, itu rezeki.

Bila kita happy with the simple things, itu rezeki.

Dan bila kita tenang dalam apa jua keadaan, itu rezeki.

Dari itu saya dapat belajar satu benda besar which is, “How to find calm in the chaos”.

Comments

comments