Penulis asal Kingafiq

Penulisan ini dibuat pada tahun 2016

Nama Sebenar: Ameerul Afiq Bin Abdul Hadi

Nama Gelaran: King Afiq/kingafiqq

Asal: Kajang

Tempat Tinggal: Bukit Antarabangsa, Ampang

Umur: 19 tahun

Tarik Lahir: 10 Jun 1997

Pekerjaan: Peniaga atas talian

Jawatan: CEO Rad.Kl

Facebook Rasmi: https://www.facebook.com/kingafiqq

Instagram: https://www.instagram.com/kingafiqq

Twitter: https://twitter.com/ameerulafiq_

ABOUT MY SELF !!

alhamdulillah Allah gerakkan saya untuk menulis esdikit sebanyak tentang diri saya , pertama sekali saya nak mintak maaf kalau ada tersalah ejaan atau tersalah tatabahasa dalam tulisan saya ini okay .

so basically saya ini dekenali dengan young entrepreneur. yang mana saya ada jalankan satu business online di laman instagram dan dalam facebook serta youtube dan twitter juga hehehe
so banyak platform yang saya gunakan untuk business saya . sepanjang saya menjalankan business saya banyak pahit dan manis yang saya lalui dan banyak yang telah saya pelajari daripada apa yang saya telah lakukan . yelah kita semua tahu , sebaik baik guru adalah pengalaman kita sendir . jadi bagi insan yang berusia 19 tahun ni banyak pengalam yang saya telah lalui . kdang kadang orang hanya nampak apa yang ada pada diri saya sekarang ini sahaj tapi kurang jelas tentang latar belakan dan apa yang telah saya lalui .

baiklah mari kita mula mengenali diri saya …


jadi saya dilahirkan pada 10 jun 1997 . di kajang (kalau tak silap) dan rumah pertaman yang saya duduk adalah dikajang yang mana saya sendiri tak tahu di mana dan ak ingat mccam mana rupa rumah saya . sebab apa , sebab masa tu saya sangat sangat lah kecik hehe

ibu bapa saya ada lah orang biasa biasa sahaj , tapi di mata saya mereka lah yang paling hebat di antara yang lain .. kenapa ??

sebab apa, sebab saya dah tgk sebanyak mana mereka telah jatuh dalam dunia perniagaan dan berapa banyak pahit manis yang mereka lalui .. namun .. ayah dan ibu saya tak pernah putus asa bermula daripada menjual kerepek , kepada membuka gerai atau lot tudung di pasar malam sehingga lah sekarang yang mana mereka telah membuka gudang kain mereka sendiri di Taman melawati, keula lumpur .

jadi saya sangat berbangga dengan kejayaan yang ibu bapa saya telah gengam .. bangga itu tidak cukup bukan ..


jadi saya mengambil kesempatan untuk membanggakan mereka juga . walaupun saya ni seorang yang sangat nakal .. heheh

jom kita mula dengan cerita saya masa kecik kecik dulu .. jadi .. ibu bapa saya telah menyusun perjalanan hidup saya dengan begitu kemas dan rapi sekali ,( walaupun hakikatnya ALlah yang menyusung perjalanan hidup saya secara hakikatnya ) namun ibubapa saya lah yang menjadi wasilah kepada saya sebagai penyusun perjalanan hidup saya ..

jadi saya di hantar ke tadika yang agak ke arah english sikit . yang mana tadika tu dia mcm ala ala org putih kita blaja english lebih daripada agama .. jelas didini say abukan lah dilatar belakngkan org yang terlampau beragama .. mcm ustaz or ustazah, saya org biasa sama mcm kamu juga ,.. heheh

jadi bila saya meningkkat usia saya kemudian di hantar ke sekolah rendah berhampiran rumah saya , iaitu sekolah kebangsaan taman melawati 2 . dari usia saya 6 tahun saya sudah memulakan dunia business saya .

dulu time kecik kecik dulu say jual gambar yang ditekap dari buku buku lukisan lain , saya jual rm 0.50 sen untuk kawan kawan saya colorkan heheh jadi dunia business saya mmg ada daripada saya kecil lagi

di pendek kan cerita , semasa mennati result upsr keluar , saya ada buat business lain jugak , yang mana saya menjual ‘jaja’ atau maknan ringan kepada kawan kawan saya. saya beli banyak banyak makanna ringan di GIANT dan jual kat sekolah . walaupun kawan kawan saya sibuk berhibur dengan kelekaan dunia semua itu saya gigih mencari duit huhuh. jadi saya ni dulu budak sukan yang mana saya mewakili bola peringkat negeri selangor . selangor beb dari darjah 4 hingga darjah enam , nak poyo kat sini yang saya terer lah main bolah .. hahha


walaupun diri saya sibuk berhibur dengan sukan, namun result UPSR saya dapat 5A !! heheh alhamdulilah bagi saya agak mengaibkan kalau say atak dapat straight a’s sebab kedua-dua kakak saya dapat straigh a dalam upsr adik saya pun dapat 5 a gak babun hahaha jadi kami adik beradik memang ada darah darah orang pandai iaitu mak dan ayah saya heheh

jadi bila naik tingkatan satu tu , paling saya tak nak ialah masuk asrama.. sebba saya yakin hidup saya akan terkongkong and saya akan ketinggalan zaman hahha (maklumlah minded budak budak)

jadi bila time 2010 saya form 1 , ayah saya secara tiba tiba nak saya masuk sekolah agama . time tu saya macam wthell .. hahah 
saya dah lah budak uskan pastu tiba tiba kene masuk sekolah agamaaaaa paham tak hahaha
sakit hati ada sedih ada nak bunuh diri ada hahah saya menangis kot tak nak masuk sekolah tu ye lah kita dak sukan dak nakal dak sosial tiba tiba kene masuk situ haih hahahha

but saya rtry relakan jiwa saya tuk masuk jugak hahah …

so 2010 saya bersekolah di SEKOLAH TINGGI ISLAM ASSOFA (boleh google) baek gila lah sekolah tu , try google kalau tak caya .. hahaha

bila saya masuk form 1 tu , saya lah budak paling teruk dekat sekolah tu rasa macam saya seekor jin yang ada dalam kawasan malaikat dah time tu hahah


sebab mmg rasa lain tau , semua macam dak dak skema plus alim hahah tbh je bro no offense

so time form 1 saya ada buat business gak . time tu saya amik peluang sebab saya tengok kita hari hari pakai baju melayu tapi butang baju melayu selalu yang lopek lopek maklumlah kawasan kampung heheh

jadi time tu saya start jual butang baju melayu yang ada ala ala diamond tu haha apa tah tapi nampak mahal and exclusive lah . RAMAI GILA BAI BELI HAHAHHA

jadi saya dibesarkan di STIAS itu dari umur saya sebelum baligh hingga lah SEKARANG .. hahah skaran pun tak baligh lagi rasanya .. hahah joke

time saya form 2 saya ada buat business gak saya mulakan balik apa yang saya buat time darjah 6 dulu jual jajan haha habis tercalar otak budak budak tahfiz tu hahah jahat sebenarnya saya ni haha but in other way ada jugak baik nya :p

dan dalam masa yang sama saya jadi orang yang buat baju untuk batch saya . BUSINESS gakk hahah


dari form 2 sampai form 5 saya lah yang buat baju batch kat sekolah saya tu haha . lepas tu bila naik form 4 saya start jual jercey bola kat asrama saya . audience kat asrama agak besar sebab kawan kawan and pelajar kat situ ramai . senang saya nak buat jualan hahaha ..

banyak saya dapat kutip duit kat asrama dulu kalau nak kira sale saya dari form 1 sampai form 5 agak agaknya dalam 20/30 ribu juga saya dah buat heheh

saya da jual jam juga dulu di asrama . ye lah dak dak ni nak exam tapi jam tak bawak . jadi saya amiklah peluang untuk jual jam kat diorang tu . jam dak KL tahu tahu lah mesti ada gaya gitu gitu sikit hahah jkjk

so nak dipendekkan cerita lagi , masa saya nak dekat trial spm tu Allah macam gerakkan otak saya untuk berfikir, apa yang saya nak buat lepas spm .


pikir punya pikir , satu hari tu saya solat isyak, WAALLAH saya tak buat cerita ..
dalam solat tu saya mcm terfikir untuk bukak insta shop . jadi saya salurkan idea ni kat mak and ayah saya . haha MAK DAN AYAH SAYA SUPPORT GILA GILA !! DIA BAGI SEMANGAT BAGAI HAHA

jadi idea untuk bukak igshop datang dalam SOLAT saya , waALLAH tak tipu ..

habis je spm saya tak start lagi igshop tu .. jadi mak and ayah saya slalu tnye mcm mana plan saya jadi ke tak and all . slalu gak ah tney saya cakap saya da plan saya mcm mana saya nak buat semua mereka pun iakan je . support dari segi bagi motivation and semangat jer hehe

jadi kalau ada yang tanya mana saya dapat modal awal saya, jawapan dia.. duit yang saya kumpul masa berniaga di asrama dulu hehe

nak sambung ke eh …..

Comments

comments