“Pemandu lori”

Ayah aku seorang pemandu lori. Berpuluh2 tahun dah ayah aku kerja sebagai pemandu lori. Kalau sebut jee pemandu lori orang mesti ingat “Wahh, gaji mahal boleh cecah 5 ke 6K sebulan” Tapi tak semua orang tahu apa yg dilalui sebagai seorang pemandu lori setiap hari. Yes, kerja sebagai seorang pemandu lori tersangat sangatlah berisiko tinggi. Sebab apa, sebab mereka bekerja di atas jalan raya tidak kira waktu subuh pagi petang siang malam. Yg bukan hanya melibatkan nyawa sendiri, malah juga melibatkan ramai nyawa yg berada di atas jalan raya. Di mana orang lain seronok seronok tidur sedangkan mereka pemandu lori ‘melawan mata’ menahan mengantuk demi mengejar rezeki yg mereka dapat.

Aku nak ceritakan kisah aku sebagai anak seorang pemandu lori. Dulu waktu aku kecik umur 11-12tahun aku pernah ikut ayah aku bekerja naik lori. Masa tue ayah kena kerja hantar barang machine naik lori pergi Penang. Yelaa masa tue budak2 lagi, ikut ayah sebab nakkan merasa keseronokan naik lori. Wahhh konon bangga naik lori time budak2. Seronok tengok laut, yelaa sbb lori kann tinggi. Duduk dalam lori boleh nampak semua yg ada sekeliling kita. Kalau tak silap aku itu yg pertama dan terakhir aku ikut ayah aku kerja naik lori. Yelaa, nak ikut selalu pun tak boleh sebab memang berisiko tinggi in case jadi apa2 kan. Masa dekat Penang tue ayah siap bawak jalan2 lg naik kepala lori ronda Penang. Siap dapat makan tepi pantai lagi. Itu memamg kenangan masa kecik aku yg xdapat aku lupakan.

Sekian lamanya, semalam 13/9/17 pukul 8.30 malam. Ayah aku ada dpt trip kerja hantar machine lori ke Kuala Terengganu. Dan disebabkan aku pun takde kerja, aku saja2 cakap dgn ayah aku “Ayah, ela nak ikot boleh” Dannn! Jawapan yg keluar dari mulut ayah aku “Nak ikut siaplah”. Aku pun apa lagi. Excited tue taklah excited sgt, sbb dah lama tak merasa naik lori. Aku pun ikutlah. Yelaa dulu ikut masa umur 11-12 tahun, skrg nie umur aku pun dh 24tahun. Malam tue pukul 8.30 malam kitorang gerak dari Puchong kee Kuala Terengganu. Aku pun beria bawak bantal kecik, siap sweater. Sebab aku tahu lori ayah aku mmg sejuk. So aku bawak jelaa duduk bersila kemain peluk bantal duduk dekat sebelah ayah aku. Jarak tempat duduk aku dengan ayah aku ada laa dlm semeter jaraknya.

Sepanjang perjalanan dari Puchong tue, aku tetiba rasa sebak. Seolah2 aku memikirkan sesuatu yg membuatkan hati aku rasa sayu sedih dlm hati bila tengok ayah aku bawak lori. Sambil aku cakap dalam hati.

“Ouhh, macam nie rupanya ayah aku kerja dari dulu sampai skrg nak membesarkan anak2 dia hingga berjaya masuk universiti”
“Macam nie rupanya ayah aku bekerja siang malam demi sesuap nasi utk anak isteri”
“Macam nie jugaklah ayah aku bekerja bagi duit belanja anak2 dia masa study”

Hati aku jadi sedih. Aku tersenyum dalam kesedihan sambil memerhati ayah aku yg tengah drive lori. Sepanjang aku dalam lori aku dpt tengok semua yg jadi atas jalan raya. Di mana ada pengguna jalan raya yg mementingkan diri sendiri masuk simpang last minit, tak bagi signal, main phone sambil drive, potong kenderaan lain main potong jee tak tengok kenderaan lain. Macam2 kerenah laa senang cerita.

Balik pada ayah aku, aku ikut ayah aku bukan sekadar ikut. Mama dah pesan siap2, perhatikan ayah drive, tengokkan ayah kalau2 dia mengantuk kee apa kee. Means memang aku sekalipun kena menahan mata untuk jaga ayah aku. Sebab before nie kalau ayah dapat trip jauh mama yg selalu temankan ayah. But malam nie mama kasi chance dkt aku ikut ayah. Sebelum bertolak tue aku memang dah siap2 beli awal jajan, keropok buah air apa semua dekat shell. Bukan apa, untuk menghilangkan mengantuk.

Dalam pukul 10 malam mcm tue kitorang baru sampai Karak-Bentong. Dia punya seksa naik bukit ya Allah, slow ya amat. Aku cakap dengan ayah aku mcm nie “Ayah, tabah betul ehh bawak lori. Naik bukit mcm siput yg sdg menuju ke garisan penamat” Ayah aku gelak then dia ckp “Haaaa, baru tahu ayah kerja mcm mana” Aku terdiam. Terdiam seribu bahasa sambil menanti melepaskan naik bukit. Gila! Aku rasa kalau aku berlari lagi laju. Dpt byangkan tak dia punya slow mcm mana masa nak naik bukit tue

Sepanjang naik bukit tue ayah cakap “Time nie laa nak hisap rokok, check phone” Yelaa, mana tak nya. Slow habis. Jogging pun aku rasa laju. Yelaaa, lagipun ayah bawak barang machine dah 50tan. 50tan lebih kurang 50000kg. HAAAA Berat tak berat. Sepanjang perjalanan tue aku cuba bersembang dengan ayah aku tanya itu ini bercerita. Bukan apa, untuk pastikan yg dia tak mengantuk. At least ada laa kawan dia nak bersembang, kannn

Sampai jee Bentong tue, aku tengok ayah aku dah mula mengantuk. Macam mana aku tahu? Haaa, ayah aku kalau dia mengantuk senang jee nak detect. Kaki dia dua2 peha tue akan goyang. Dia akan goyang2 kann dua2 peha kaki dia tue. Aku tegurlah laa ayah aku “Ayah, kalau mengantuk berhenti laa dulu tidur sejam dua” Ayah aku taknak. Dia berkeras cakap mcm nie “Ayah bkn mengantuk, ayah melayan mata” LOL!! Sama jelaaa tue Aku dah risau dah tengok ayah aku. Aku bg makanan yg ada tue dekat dia bg dia makan. Alhamdulillah ok sikit. Tapi lepas jee Bentong dekat2 Maran tue aku tengok ayah aku dah goyangkan balik kaki peha dia dua2 tue. Makin laju pulak tue dia goyangkan. Aku tengok mata ayah aku pun dah tekebil2. Banyak kali laa aku ckp dkt ayah aku suruh dia stop mana2 rehat dulu sejam dua. Sampai jee Maran dalam pukul 2.45pagi mcm tue, ayah aku berhenti parking tepi dia tidur. Ok laa, aku tak kacau. Aku cakap “Ayah tidurlah dulu sejam dua, nnt ela kejut” Okay. Ayah aku diam jee then dia tidur. Aku nie nak kata mata mengantuk tue mengantuklah jugak. Aku tidur. Tapi aku tidur2 ayam mcm tue. Yelaa, kang masa terlajak kang tak jadi apa. Aku main phone. Dekat pukul 4 tue dlm 3.45 pagi ayah bangun. Ayah aku tegur aku “Kakak tak tidur kee” aku jwb “Tak mengantuk” Acah2 jee tak mengantuk. Hahahahah. Masa ayah dh start drive balik dari Maran tue, aku bukak phone aku, aku layan movie. Sambil2 makan keropok sambil2 sembang jugak dgn ayah aku. Lama2 tue aku pulak yg mengantuk. Aku lelap2 kejap. Tidur2 ayam mcm tue. Aku macam rasa lori ayah aku terhuyung hayang kiri kanan. Aku bangun, aku ketuk bantal kecik yg aku bawak utk peluk ayah aku sambil aku tnya “mengantuk kee yahhh” Ayah aku makin rancak pulak goyang kaki dia layan mata terkebil2 dia tue.

Masuk jee LPT2 (Lebuhraya Pantai Timur 2) tue aku dh start mengantuk balik. Ayah aku mcm biasa laa, isap rokok AND STILL melayan mata dia yg mengantuk sgt tue. Aku sampai xboleh buat apa dah. Masa tue xpayah cakap laa, jalan highway kann, jalan baru pulak tue. Lurus jeee jalan dia. Kereta lori yg lalu pun ada laa 2-3-4 ketul. Kiri kanan tak payah cakap laa. Memang gelap. Sesetengah jalan jee yg ada lampu. Sampai jeee Lanchang (Kalau xsilap laa nama tempat dia) terang jeee jalan highway tue. Lengang xde kereta langsung. Aku ckp dgn ayah aku mcm nie “Ayah, kalau selfie amek gambar dkt sini nie best nie. Duduk tgh2 highway” Ayah aku pun dia dah mengantuk dia pun terus park lori tepi jalan pastue dia ckp “Haaa jom amek gambar” Aku pun apa lg, terus capai phone amek gambar. Masa tue aku rasa happy sgt. Yelaaa, aku amek gambar ayah aku, ayah aku amek gmbr aku Settle jee selfie tgh highway, kitorg teruskan perjalanan kee Kuala Terengganu tue. Sepanjang perjalan aku tidur2 ayam sambil tgok2 kann ayah aku drive. Masa tue sedih sgt. Sedih sampai xboleh buat apa, sbb ayah aku degil nak jugak drive dgn mata dia yg dah macam nak terkeluar tue Adoiii, ayah ayah!

Alhamdulillah dlm pukul 7pagi mcm tue sampai Marang, Terengganu. Ayah ajak breakfast. Aku taknak sbb aku ckp awal lg nak mkn. Aku ckp dgn ayah bg dia turunkan machine dia dkt site baru g bfast. Fine, sampai jee site dkt Kuala Terengganu tue dlm pukul 8.30 pagi mcm tue. Ayah aku turunkan machine dkt site, dia buatlah kerja dia. Aku boleh jee nak tidur dlm lori tue kalau ikotkan. Tapi tak. Aku tengok setiap satu persatu kerja yg ayah aku buat. Alhamdulillah cuaca pun belum panas lg. Aku perhati jee satu2 kerja yg aku buat dlm site tue. Risiko babe, risiko. Dalam site kann, korang tahu jelaa brg2 machine yg lain macam mana. Tengok gambar tue. Berpeluh2 ayah aku buat kerja berhempas pulas. Alhamdulillah settle dlm pukul 10pagi kitorang dah keluar site tue.

Dipendekkan cerita, lepas jee keluar site tue ayah cari port utk breakfast. Settle jee breakfast dalam pukul 11 mcm tue kitorg gerak balik Puchong. Sepanjang perjalanan dari Kuala Terengganu pukul 11 pagi tue sehinggalah sampai Puchong 8malam tue, aku mcm biasalah mengantuk tetap mengantuk, tp mcm biasalah tidur2 ayam jugak sbb perhatikan ayah aku drive.

Sedih sebenarnya bila tengok air muka ayah drive bawak lori dgn mata terkebil2 menahan mengantuk. Mata pun dah merah sgt. Bayangkanlah, bukan senang nak bawak lori. Risiko terhadap diri sendiri nak kena jaga, risiko terhadap pengguna jalanraya lain jugak nak kena jaga. Macam2. Ini tidak, apa2 yg melibatkan kemalangan dgn lori, semua menyalahkan lori. Ingat, tak semua pemandu lori sama. Tak semua keadaan lori sama. Kadang2 kita hati2 mcm mana sekalipun, kalau benda Allah swt dah sebut, Wallahhualam.

So! Conclusion yg aku dpt harini, hargailah mak ayah kita sementara mereka masih ada. Hargailah setiap titik pengorbanan mereka nak membesarkan kita sehingga berjaya dan menjadi seorang anak yg berguna.

p/s: Tidak ada kena mengena yg hidup mahupun yg mati. Maaf jika ada tersalah budi bicara. Aku cuba berkongsi pengalaman. Kalau korang nak rasa betapa TABAHNYA SEORANG PEMANDU LORI, betapa GIGIHNYA SEORANG PEMANDU LORI, korang rasa laa sendiri naik lori macam mana. Dia punya slow kalau bawak brg berat, Ya Allah. Sesungguhnya pemandu2 lori nie seorang yg penyabar menjalani masa saat2 mereka lalui setiap hari bila berada di atas jalanraya walaupun sentiasa dikecam.

Proud to be anak pemandu lori. I love youuu Ayah Thanks for the experiences!

rujukan nabila

Comments

comments