in

7 ‘Rahsia’ Penerbangan Yang Anda Mungkin Tidak Tahu

6-E28098RahsiaE28099-Penerbangan-Yang-Anda-Mungkin-Tidak-Tahu1

Menaiki kapal terbang kini bukanlah sesuatu yang pelik atau jarang, namun begitu, tahukah anda terdapat beberapa perkara mengenai penerbangan yang biasanya cuma diketahui juruterbang dan anak kapal sahaja?

1. Rahsia Pramugari

Laman sosial soal jawab Quora mengumpulkan beberapa “rahsia” sewaktu berada di dalam kapal terbang, antaranya diberikan oleh beberapa juruterbang dan pakar penerbangan sendiri.

2. Elakkan risau terhempas ketika penerbangan

Risau kapal terbang terhempas ketika dalam penerbangan? Mengikut statistik, lebih daripada separuh kemalangan penerbangan sebenarnya berlaku ketika berlepas dan mendarat.

3. Berhati-hati minum air

Kopi anda rasa pelik? Elakkan minum air jika bukan dihidangkan terus daripada botol, kerana air di dalam kapal terbang telah dirawat dengan bahan kimia untuk mengelakkan kuman.

4.Juruterbang dapat hidangan khas

Anda mungkin cemburu jika dapat tahu juruterbang anda dihidangkan makanan lain daripada anda. Untuk mengelakkan mereka sakit dan keracunan makanan, kedua-dua juruterbang turut dihidangkan dua makanan berlainan.

5. Kod rahsia jika kapal terbang dirampas

Biasanya, juruterbang akan menurunkan “flap” di sayap – yang digunakan untuk memperlahankan kapal terbang – selepas mendarat.

Jika “flap” tersebut tidak diturunkan, itu tandanya ada sesuatu berlaku di dalam kapal terbang.

6. Juruterbang dibayar lumayan

Ini mungkin bukan rahsia besar, tetapi juruterbang untuk syarikat penerbangan besar mendapat gaji setinggi £97,000 (RM620,000) setahun.

Walau bagaimanapun, jumlah ini dianggap lebih murah berbanding gaji juruterbang di zaman dahulu.

7. Tiada masalah gunakan peranti elektronik

Sebenarnya tiada bukti kukuh bahawa menggunakan peranti elektronik akan mengganggu sistem penerbangan. Namun, anda masih perlu patuh dengan arahan anak kapal untuk mengelakkan kekecohan.

Telefon Pintar Harga Bajet! Wajib Jadi Milik Anda Tapi Apa Yang 'Best' Pasal HONOR 10 LITE?

Jika anda tercari-cari telefon, pastinya yang sangat diinginkan anda dalam satu telefon pintar yang mana dalamnya memiliki kecanggihan yang luar biasa bukan? Yang difikirkan, harga ribuan ringgit saja dapat penuhi keinginan anda namun anda salah kerana dengan hanya telefon pintar HONOR 10 LITE, anda akan rasai satu kecanggihan yang luar biasa dengan harga yang sangat murah!

What do you think?

0 points
Upvote Downvote

China Bina Tandas Yang Berharga Seperti Teres Dua Tingkat Di Malaysia

Maksud-Separuh-Bulatan-Putih-Pada-Jari-Kita3

Maksud Separuh Bulatan Putih Pada Jari Kita