in

Gadis Ini Kongsi Tips Penggunaan Kanta Lekap Dengan Betul

150304164308-smart-contact-lens—sensimed-super-169

Saya dah 7 tahun pakai contact lens. Ada ke yang pakai lebih lama dari saya? Meh kita borak pasal contact lens. Sini ada sedikit tips penjagaan contact lens yang mungkin sedikit bermanfaat buat pemakai-pemakai contact lens diluar sana.

First saya nak bagitahu yang saya pakai CL bukan saja-saja pakai, tapi sebab saya RABUN ! Maklumlah pakai spec ni agak leceh, terutamanya bagi ‘hijabster’. Kalian yang tak rabun sepatutnya bersyukur masih boleh melihat dengan terang lagi nyata. So tak perlulah pakai sekadar saja-saja/suka-suka.

Ok kalau nak pakai sangat sini saya ada sedikit tips yang berdasarkan pengalaman saya buat kalian :

  1. Sebelum pakai CL, tangan kena cuci betul-betul, seeloknya guna air sabun & bilas cuci. Kalau rasa pedih-pedih cuci balik CL. Mungkin masih ada bulu-bulu degil yang melekat di tangan.
  2. Lepas letak CL dalam mata, titis air Renu khas untuk mata bercontact lens. Botol dia sama dengan botol eye glo/eye more.
  3. Biasa kita dengar pakai CL maximum 8 jam. So lepas balik dari kenduri cepat-cepat buang, cuci & rendam dalam bekas CL balik.
  4. Air Renu/apa-apa brand untuk rendam CL wajib ada. Jangan sesekali guna air paip. Ingat tu ! Air paip takkan sama dengan air CL.
  5. CL hendaklah sentiasa dicuci. Nak cuci CL ada caranya, bilas dengan air CL paling kurang 3x.
  6. Bila CL dah ditanggalkn, jangan biar mata macam tu je, Titiskan dulu dengan Eye Glo. Supaya mata tak merah & kering. (Saya pakai botol kaler purple)

Kalau mata rasa pedih-pedih smpai berair tu tandanya sebelum tu awak dah bedal sambal belacan. Memang susah hilang kat tangan walaupun dah basuh dengan sabun. Semoga bermanfaat

Rujukan Nurul Syafika II

C1Ov_0tUAAQ3C1n

7 Cara Simpan Duit Elak Papa Kemudian Hari

img_2905.jpg

Ibu bapa Angkat Boleh Menamakan Anak Angkat Selain Nama Asal