Rujukan Bryant Gan II

Kenapa Jack Ma pilih Malaysia?

1) Malaysia ada ramai cina yg boleh cakap mandarin dan komunikasi dgn peniaga / kilang China.

2) Singapore terlalu sombong utk deal dgn China.. Mereka nak high standard je dgn mat salleh.

3) Indonesia, Filipine, Vietnam dan lain lain, x ramai yang boleh cakap mandarin.

4) Kalau tengok landscape, language dan budaya Asia Tenggara, mmg Malaysia paling strategik sebagai pilihan utama. Kalau China dapat kukuhkan rangkaian logistik di SEA, maka, ianya boleh control juga Australia.

5) Logistik bukan sahaja 1-way, tp 2-way utk dapatkan sumber sumber dr SEA utk sektor pembuatan utk kilang di China.

Tahu tak dari ribu ribu tahun dahulu, masa zaman emperor China, mereka dah yakin bahawa China adalah Nombor 1 di bawah langit (天下第一). Sampai skrg kalau ada syarikat besar China, mrk akan set matlamat utk jadi Nombor 1 Di Bawah Langit. Jadi, salah satu cara untuk China jadi Nombor 1 di Bawah Langit bukan lagi dgn peperangan, tapi dgn control trade ke seluruh dunia. Skrg sudah ada e-commerce, boleh niaga di mana mana, so yang hanya perlu solve sekarang adalah logistik. Sebab tu Jack Ma acquire Lazada untuk capture online retail market di SEA, dan kemudian Lazada Express untuk capture rangkaian logistik.

Tahu tak juga skrg China sudah ada Trans-Asian Railway. Underground railroad yang hubungkan China dengan Europe. So, tgk China kalau dapat menguasai rangkai logistik, maka ia akan menguasai ekonomi dunia.

Hebat kan kalau kita faham mindset gergasi?

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*