Isu doktor laki/pelatih laki yg terlibat dalam operasi wanita bersalin di hospital.

  1. Ini antara ikhtiar seorang sahabat yg terlalu menjaga segenap segi bab keaiban dan maruah isterinya ketika hendak menghadapi kelahiran anak. Dihantar melalui whatsapp petang td.
  2. Sebenarnya pihak hospital respect dan mengalu alukan cara sebegini dan Alhamdulillah diusulkan surat (tulisan tangan) ini pd doktor lelaki yg bertugas pd shift itu. Surat dikepilkan pd “kad merah/kad daftar” yg mana akan diperiksa oleh doktor2 yg bertugas terlebih dahulu terhadap data2 pesakit. Doktor seterusnya akan membaca surat dan kemudian akur dgn permintaan penuh budi bicara dan permohonan pertimbangan drp pihak suami dan berundur dgn penuh respect.
  3. Antara cara lain, boleh buat request sebegini dgn slow talk di kaunter ward jika tanpa surat.
  4. Isu darurat boleh berlaku dihospital JIKA:
  5. (a)tiada seorang pun doktor wanita atau nurse di hospital yg mahir sambut kelahiran
  6. b) jika berlaku kes yg memerlukan doktor pakar yg KEBETULAN TIADA pakar wanita yg ada dihospital, atau doktor wanita pakar sedang mengendalikan kes lain yg mana hanya tinggal doktor laki saja, maka dibolehkan syarak jika melibatkan perihal nyawa anak dan ibu. Dan suami sudah tidak berdepan dgn dosa besar kerana tiada pilihan lain.
  7. Menjadi DOSA dan NUSYUZ pada wanita dan suaminya (DAYYUS) yang SENGAJA MEMILIH DOKTOR LELAKI utk urusan kelahirannya sedangkan doktor wanita ada yg bertugas. Itu pandangan hukum syarak.
  8. Hashtag utk kes hotfm yg menjadi viral “booking” doktor hensem utk kelahirannya.
  9. Tuan punya surat mengizinkan share utk panduan suami isteri akan datang. Wallahua’lam.

Comments

comments