in

Teknik Langsai Hutang Dengan Asmaulhusna

Jika anda tidak mahu terlibat dalam masalah hutang, anda perlu menjaga dan mengawal kewangan dan perbelanjaan diri. Diharapkan ramai yang dapat manfaat dari perkongsian saudari Rosmawati Mohamad memetik di Facebook buat yang mahu membuat pengurusan pembayaran hutang yang berhemah. Teknik Langsai Hutang Dengan Asmaulhusna

Jika anda tidak mahu terlibat dalam masalah hutang, anda perlu menjaga dan mengawal kewangan dan perbelanjaan diri. Diharapkan ramai yang dapat manfaat dari perkongsian saudari Rosmawati Mohamad memetik di Facebook buat yang mahu membuat pengurusan pembayaran hutang yang berhemah.

Teknik Langsai Hutang Dengan Asmaulhusna

Tugasan Pertama

Langkah 1: Kalian senaraikan semua hutang kalian dalam satu kertas A4. Buat List A (hutang dengan manusia) dan List B (hutang dengan institusi). Anda mesti tahu jumlah hutang kalian.

Contoh list hutang List A dan List B – Foto: Facebook/Rosmawati Mohamad Perhatian: Buat list cantik-cantik ya.
Contoh list hutang List A dan List B – Foto: Facebook/Rosmawati Mohamad

Selepas selesai listkan semua senarai hutang itu, kalian kena buat solat penyerahan pengurusan hutang kepada Allah. Apa itu solat penyerahan? Ia solat sunat mutlak atau solat hajat atau solat taubat. Buat bila-bila dan sebaiknya waktu tahajud.

Sebelum berdiri untuk mengangkat takbir, lafaz “Ya Allah, daku berdiri untuk datang menyembahMu dan memohon pertolongan dariMu dan menyerahkan segala pengurusan hutangku kepadaMu. Ya Allah, ampunkan aku atas segala kesilapanku atas hutang ini.”

Kemudian solat sunat dua rakaat.

PENTING!

Dalam sujud terakhir, selepas bacaan sujud (dalam hati), mohon keampunan Allah atas kesilapan yang kita buat di atas hutang ini. Kemudian lafaz “Ya Allah Ya Robb Ya Baari, daku serahkan urusan hutangku kepadaMu (sebutlah jumlah hutang)”.

Selepas selesai solat, buat selawat, istifar, zikir nama Allah Ya Baari 100 kali hingga 1,000 kali. Buat juga solat taubat kerana ketika kita nak hutang, kita tidak minta pertolongan dari Allah.

PERHATIAN!

Bagi mereka yang tidak boleh solat, buat juga gerakan sujud dan lafaz seperti yang dinyatakan dan buat aktiviti selepas solat. Marilah kita buat dulu. Selamat mencuba.

Sumber: Facebook/Rosmawati Mohamad

What do you think?

0 points
Upvote Downvote
maxresdefault

4 Jenis Hantu Paling Menyeramkan Di Malaysia

Antara hal-hal yang menjadi kegusaran bagi pasangan yang sudah berumah tangga adalah soal kejujuran pasangan masing-masing. Takut ditipu dengan pelbagai alasan atau pasangan bersikap curang. Jika anda yakin anda mempunyai pasangan yang jujur, sememangnya ia baik untuk anda dan perhubungan anda. Tapi jika anda merasakan ada yang tidak kena, terutamanya tingkah laku suami, apakah yang anda harus lakukan?

6 Tanda Sama Ada Si Dia Jujur Atau Tidak