in

Makanan Dan Cara Hidup Rakyat Malaysia Yang Dikatakan ‘Sihat’ Tetapi Sebenarnya Boleh Membawa Kepada Diabetes

3202481_L
(Sumber: Pixabay)
3202481_L
(Sumber: Pixabay)

Dewasa ini, orang di seluruh dunia telah meningkatkan kesedaran terhadap kesihatan, termasuk rakyat Malaysia – ini hebat! Salah satu penyakit paling menakutkan, bukan hanya di Malaysia tetapi juga di seluruh dunia, adalah Diabetes. Menurut The Star, kira-kira 3.5 juta rakyat Malaysia hari ini mengalami Diabetes, dan dengan setiap tahun berlalu, statistik terus meningkat pada kadar yang membimbangkan. Jadi, kenapa angka-angka ini meningkat begitu mendadak sedangkan kelihatan seperti trend hidup sihat juga semakin meningkat? Ia mungkin kerana tabiat ‘sihat’ kita sebenarnya boleh meningkatkan peluang Diabetes kita. Sama seperti cara yang salah untuk bersenam, terdapat banyak cara yang akan mengacau diet anda; dan apabila anda melakukannya, ia boleh membawa kepada Diabetes juga!

1. Makan makanan vegetarian

1365764.large
(Sumber: care2.com)

Sesetengah orang beralih kepada diet vegetarian untuk menjadi sihat, tetapi apa yang mereka tidak menyedari adalah ia boleh membawa kepada masalah kesihatan yang serius jika anda melakukan secara salah. Malaysia mempunyai pelbagai jenis hidangan “daging vegetarian” (atau “daging palsu”) yang merupakan replika menarik makanan kegemaran kita, dari ayam goreng kepada kari kambing. Walau bagaimanapun, ini mengerikan untuk kesihatan anda kerana kebanyakannya terdiri daripada tepung halus yang sangat berperisa dengan gula dan MSG. Apa yang lebih buruk, kebanyakan orang akan makan daging palsu ini dengan nasi. Ini meningkatkan paras gula darah kita dengan ketara dan boleh membawa kepada peningkatan risiko Diabetes Jenis 2.

2. Bangun super awal dan / atau tidur larut malam untuk bersenam lebih banyak

3202481_L
(Sumber: Pixabay)

Mendapatkan senaman yang mencukupi adalah penting untuk sesiapa sahaja, tetapi mendapat jumlah tidur yang mencukupi juga penting bagi mereka yang ingin menjalani kehidupan yang panjang dan sihat. Individu yang mempunyai terlalu sedikit atau terlalu banyak tidur berisiko menghadapi tahap gula yang tinggi dalam darah, yang sangat tidak adil apabila anda rajin bersenam dan menjaga pemakanan anda. Jadi pastikan anda mengikut nasihat ini!

3. Anda mengelakkan apa-apa dan segala-galanya LEMAK

1400695_L
(Sumber: Pixabay)

Terlalu banyak makanan berlemak seperti nasi lemak dan mee hokkien adalah buruk bagi anda. Tetapi tanpa lemak daripada makanan, tubuh kita tidak dapat membuat asid sendiri. Lemak yang anda makan juga memberi tenaga untuk tubuh anda berfungsi. Berjalan pada tenaga yang rendah secara automatik akan membuat anda lapar lebih cepat dan anda mungkin akan menggantikan kekosongan itu dengan kalori dari karbohidrat dan gula! Makan sedikit lemak yang sihat (alpukat, minyak zaitun, kacang, ikan, dan sebagainya) daripada mengelakkannya sepenuhnya. Kesederhanaan adalah kuncinya!

Mungkin anda, atau seseorang yang anda kenal, sedang berurusan dengan Diabetes, dan walaupun itu bermakna anda perlu berhati-hati dengan diet dan kesihatan anda secara keseluruhan, ini tidak bermakna anda masih tidak dapat hidup tanpa kebimbangan. Kekal sihat!

What do you think?

0 points
Upvote Downvote

Written by Norshafa Wati Nordin

Norshafa suka menulis mengenai media sosial, keibubapaan dan travel. Dengan gabungan minat dalam fotografi dan penulisan, Norshafa berhasrat untuk berkongsi maklumat mengenai kehidupan dan tempat-tempat menarik, walaupun hanya tempat yang biasa dikunjungi!

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0

Comments

0 comments

nordiana

[VIDEO]”Jahat La..”- Terhibur Teruk! Parody Mentor Nizam Buat Siti Nordiana Bergegar Otak Gelak

micheal

[VIDEO] “Bukan Mengampu,Menjilat..”- Micheal Ang Minta Tak Payah Maki Sangat Aliff Syukri