in ,

AngryAngry CryCry CuteCute LOLLOL LoveLove OMGOMG WTFWTF

[FOTO] Gadis Ini Lumpuh Separuh Badan & Terpaksa Jalani Sisa Hidup Di Atas Kerusi Roda Hanya Disebabkan…

main bakteria lumpuh

Gara-gara tindik di hidung, gadis dari Brazil in terpaksa menggunakan kerusi roda akibat lumpuh separuh badan. Dah macam mana boleh lumpuh sebegitu sekali? Bertindik saja kot?

BACA: Berita Mengenai Penyakit Rusa Zombi Mula Menular, Tapi Netizen Bayangkan Filem Train To Busan?

Kisahnya begini, Layane Dies menindik hidungnya pada Julai 2018. Menurut gadis yang kini berusia 21 tahun itu, kesan tindik itu berdarah dan bengkak. Pada waktu itu dia fikirkan ia adalah perkara biasa.

Hidung Layane yang membengkak.
Hidung Layane yang membengkak.

Bermula dengan demam

Kemudian dia demam dan selepas sembuh dari demam, dia mula rasa sakit yang keterlaluan pada kakinya. Dari situ kakinya sedikit demi sedikit mula rasa kebas sehingga dia tidak lagi boleh berjalan.

Doktor yang merawat Layane berusaha gigih mengenalpasti apa yang berlaku sehinggalah mereka menemui sejenis bakteria ‘Staphylococcus aureus’ di dalam darahnya.

Menurut gadis ini lagi, doktor ada bertanya padanya jika dia ada alami sebarang luka pada bahagian hidung.

Rupa-rupanya…

Luka dari bekas tindik hidung yang Layane lakukan menyebabkan kehadiran bakteria ini! Dia turut akui pada di awal kejadian itu dia sangkakan ia hanyalah satu tompokan dan menyebabkannya demam. Malah dia juga ada menyapukan krim pada tompokan itu dan ianya hilang.

Layane ketika sihat.
Layane ketika sihat.

Selepas doktor diagnosis punca utamanya, Layane dikejarkan ke bilik pembedahan kecemasan. Doktor bedah, Oswaldo Ribeiro Marquez memberitahu media, sepanjang 15 tahun dalam kariernya, dia tidak pernah berjumpa dengan kes jangkitan bakteria disebabkan oleh perbuatan menindik.

Bagaimanapun pembedahan itu berjaya memberhentikan bakteria itu dari terus merebak. Lebih menggerunkan, jika dibiarkan bakteria itu merebak, ia boleh meragut nyawa Layane.

Selepas dua bulan…

Layane dibenarkan keluar dari hospital. Namun dia terkejut kerana terpaksa menggunakan kerusi roda sepanjang hidupnya. Walaubagaimanapun dia terima hakikat itu dan menjalani kehidupan yang baru dengan gembira.

 

Kehidupan Layane kini.
Kehidupan Layane kini.
Kehidupan Layane kini.
Kehidupan Layane kini.

Sumber: Dailymail

What do you think?

-30 points
Upvote Downvote
mawar

[FOTO] Disangka Baim Wong! ‘Abang Jadi Tumpuan’ Bila Mawar Rashid Muat Naik Status Yang Dikatakan..

mf

[VIDEO] First Cover Shoot 2019, Mira Filzah ‘Kenyit Mata’ Curi Perhatian Netizen