Tag: serius

Antara Sihir Popular Dalam Masyarakat Melayu

Ilmu sihir/ ilmu hitam/ santau ini selalu dikaitkan dengan bomoh dan dukun melalui pemujaan makhluk halus. Tak puas hati atau dengki, ilmu sihirlah yang dicari untuk membalas dendam. Memang banyak berlaku dalam masyarakat kita. Bahan yang sering digunakan oleh tukang sihir  bergantung kepada keperluan tukang sihir itu sendiri. Selain itu, ia juga turut dibantu oleh makhluk halus seperti jin, syaitan …

Nak Tengok Rumah Presiden Filipina?

Perdana Menteri Jepun Shinzo Abe meluangkan masa melawat Presiden Rodrigo Duterte di kediamannya di Davao City hari ini, sebuah rumah 2 tingkat yang sederhana tetapi selesa. Kunjungan Abe, pemimpin negara pertama melawat Filipina sejak Duterte mengambil alih jawatan presiden, dirakamkan pembantu Duterte yang memuat naik gambar di Facebook menunjukkan kedua-dua pemimpin menikmati sarapan pagi. “Kami juga menunjukkan kepada beliau bagaimana …

Kenali Mereka Yang Jenis Menunjuk Di Laman Facebook

Artikel ini adalah hasil perkongsian tuan Fdaus Ahmad “Bang, macam mana nak tahu orang tu menunjuk riya’ ujub di fesbuk? Sebab kalau kita cakap macam tu ke dia, dia balas balik bukan nak menunjuk, tapi nak bagi inspirasi” Ok dia macam ni, riya’ menunjuk ni ada 2 jenis: Menunjuk dholalah Menunjuk hasanah Menunjuk dholalah adalah sejenis riya’ yang dia tunjuk …

Senangnya Nak Masuk Penjara Kerana Catatan Dalam Facebook

Artikel ini adalah hasil perkongsian Tuan Ali Imran Kau mungkin tak sedar, tapi sebenarnya bermain Facebook adalah ibarat berada di atas dunia yang rata. Di dunia itu semua orang berdirinya sama tinggi, duduknya sama rendah, busuk kentutnya dibau semua yang ada. Melontarkan kata-kata di ruang ini sebenarnya perlu satu tahap kematangan yang tinggi. Kenapa? Kerana setiap yang kau nukil bakal …

Dapatkan Hak Anda Sebagai Penumpang Apabila Flight Delay

HAK PENUMPANG JIKA FLIGHT DELAY Korang mesti pernah rasa jika flight delay kan? Ada sesetengah kes yang terjadi bila syarikat penerbangan cancel flight korang tanpa penjelasan. Untuk makluman korang, Suruhanjaya Penerbangan Malaysia telah mengeluarkan Kod Perlindungan Pengguna Penerbangan Malaysia 2016 pada 30 Jun 2016 dengan tujuan melindungi hak-hak pengguna perkhidmatan penerbangan di Malaysia. Di dalam Kod Perlindungan ini, antara perkara-perkara …

Sila Cubaa Kopi Dari Tahi Gajah Ini Bila Lawat Ke Thailand

Mungkin pembaca biasa mendengar kopi lawak atau kopi tahi musang yang merupakan kopi termahal di dunia dan dihasilkan di Indonesia. Namun di Thailand, sebuah hotel, Anantara telah memperkenalkan kopi Black Ivory. Berbeza dengan kopi tahi musang, Black Ivory dihasilkan daripada tahi gajah. Kopi tahi gajah/Black ivory coffee Black Ivory bukan kopi biasa, sebaliknya ia dijual pada harga yang mahal iaitu …

Perbezaan Yang Sangat Ketara Antara Lelaki Dan Perempuan

Kalau ikutkan dunia lelaki dan wanita memang sangat berbeza. Wanita cakap susah nak faham lelaki, lelaki pula cakap susah nak faham wanita. Jadi apa sebenarnya yang membezakan di antara dunia lelaki dan wanita? Semestinya lelaki dan perempuan itu diciptakan dengan pelbagai perbezaan kerana pada akhirnya lelaki dan perempuan ini akan hidup saling lengkap melengkapi. Sebab itu mereka boleh hidup bersama …

Ketahui Aktiviti Sesuai Mengikut Tahap Water Resistant Jam Tangan

Tahukah anda, apakah aktiviti yang bersesuaian dengan tahap water resistant pada jam tangan anda? Jika anda memakai jam tangan, pasti ada tertulis berapa meter (M) atau kedalaman suatu jam itu mampu terendam dalam air tanpa mengalami sebarang kebocoran air ke dalam jam. Kebanyakan jam tangan di pasaran mampu bertahan dalam air sedalam 50 hingga 100 meter mengikut spesifikasi masing-masing. Bagi …

Rahsia Lelaki Ini Bergaji RM5000 Tetapi Mampu Hidup Mewah

Tiba2 sebuah kereta Porsche Macan masuk ke halaman rumah. Keluar seorang lelaki bersama ibunya terus menuju ke pintu depan. Dalam hati, dia ini bukan orang biasa2. Dengan berbaju Ralph Lauren purple label dan berkasut LV aku syak ini pasti seorang bisnesman yg hebat. Tangan dihulur, salam disambut… Selepas bersalam, makcik aku membawa ibunya ke dapur. Kami duduk di ruang tamu. …