Category: Teknologi

Cara Mengecas iPhone Sepantas 5 Minit Sahaja

Masalah jangka hayat bateri merupakan antara masalah yang sering dihadapi oleh pengguna telefon bimbit popular iPhone. Ini kerana pihak Apple menggunakan bateri yang kecil pada produk iPhone keluaran mereka agar telefon kelihatan nipis dan bergaya. Namun tahukah anda dengan beberapa tips mudah ini, anda dapat mengecas iPhone dengan lebih pantas dan cepat berbanding biasa. Cara Cas Telefon Dengan Cepat Untuk …

Cara Padam Akaun Facebook

Tentu ada yang nak tahu cara nak padam akaun Facebook, terutama bila si dara dah jadi isteri orang, dan si suami pula melarang si isteri untuk gunakan Facebook. Malah, ada yang mahu tutup akaun Facebook sebab mahu elak perkara tidak baik berlaku, atau terus berlaku. Saya tahu sebab pernah bertanya kepada saya. Jadi entri kali ini untuk kongsikan cara-cara nak …

Siapa Manusia Terakhir Jejak Kaki Di Bulan?

manusia pertama yang menjejaki bulan mungkin ialah Neil Armstrong namun siapa pula orang terakhir yang pernah berada di bulan? Pada 14 disember 1972, 5.34 pagi, sebagai sebahagian daripada misi Apollo 17, orang terakhir yang meninggalkan jejak di bulan telah meninggalkan bulan. Insan yang dimaksudkan ialah Eugene Andrew Cernan. Eugene juga mempunyai kata-katanya yang tersendiri iaitu, ‘as we leave the moon …

3 Perkara Asas Mengenai Penjagaan Tayar Yang Harus Anda Tahu

Tayar adalah satu-satunya benda yang menghubungkan antara kenderaan dan permukaan jalan. Bila tayar dalam keadaan baik, pengawalan, kestabilan dan keselamatan kenderaan akan dipertingkatkan. Tapi, jika tayar tak cukup angin atau dah lama, ia akan sebabkan tayar akan meletup dan berhadapan dengan situasi ‘hydroplaning’. 1. Angin Tekanan angin pada kereta adalah seperti minyak untuk enjin, bila rendah, kerosakan dalaman akan berlaku, …

Mari Saksikan Fenomena Gerhana Bulan 7 Ogos Ini

KUALA LUMPUR Orang ramai di negeri ini bakal menyaksikan fenomena gerhana bulan separa selama lima jam pada 7 Ogos ini yang akan bermula pada 11.50 malam sehingga 4.50 pagi keesokan harinya. Agensi Angkasa Negara berkata mereka yang mahu melihat fenomena itu secara lebih jelas perlu menggunakan bantuan teleskop dan instrumen optikal. “Gerhana akan bermula dengan fasa gerhana bulan penumbra. Gerhana …

Ini Sebab Mengapa ‘Aerial Marker Ball’ Diletakkan Pada Kabel Wayar Pencawang Elektrik

Apa fungsi bola yang terdapat pada wayar elektrik ? Sekiranya kita tengok pada wayar-wayar yang terdapat pada pencawang elektrik, kita akan dapati terdapat bola warna warni yang besarnya lebih kurang saiz bola keranjang. Mesti bola tersebut mempunyai fungsi tertentu, jadi apakah peranannya? Pertama sekali, bola tersebut dipanggil “Aerial Marker Ball” dan ia dipasang sepanjang wayar untuk memberi amaran visual kepada …

Belum Tengahari Bateri Phone Dah Habis? Ini 6 Sebab Kenapa Bateri Telefon Cepat Habis

Situasi kehabisan bateri telefon bimbit boleh menjadi sesuatu yang sangat mencemaskan. Boleh dikatakan setiap individu pasti mula menggelabah jika melihat telefon bimbitnya sudah mengeluarkan tanda amaran berwarna merah. Rasanya macam baru sahaja dicas tetapi kenapa tiba-tiba bateri telefon ni dah nak mati? Berikut merupakan 6 sebab kenapa bateri telefon bimbit selalu cepat kong. 1. Cas telefon bimbit sehingga 100% Para …

Bagaimana Nak Ketahui Kedudukan Tangki Minyak Kenderaan? 

Pernah atau tidak sewaktu sampai ke stesyen minyak dan anda perlu isi minyak kenderaan, tapi merasa ragu-ragu bahagian kiri atau kanan tangki minyak kenderaan anda? Sebenarnya ada cara yang mudah untuk mengetahui lokasi tangki minyak kenderaan. Lihat pada panel odometer kereta anda. Terdapat satu ikon tangki minyak beserta satu panah kecil di sebelahnya. Panah kecil tersebut sebenarnya menunjukkan kedudukan tangki …

Bangunan Tertinggi Burj Al-khalifa Memiliki 3 Zon Masa Berbuka Puasa

Tahukah anda, di bangunan tertinggi di dunia Burj Al-Khalifa yang terletak di Dubai memiliki 3 zon masa berpuasa. Bangunan ini juga membuktikan bahawa bumi ini bukan mendatar. Bangunan ini memiliki ketinggian 828 meter dan 160 tingkat. Oleh kerana ketinggiannya, waktu berpuasa di puncak, tengah dan tingkat paling bawah mempunyai tiga zon waktu puasa yang berbeza. Zon pertama ialah pada ketinggian …

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Refresh